Ubuntu

Ben vrijwel geheel overgestapt op Ubuntu/Linux.

Geweldig systeem, gratis, betrouwbaar, veilig. Geen gedonder met -dure- beveiligings software, of mislukte integratie van nieuwe programma’s en oud OS.
Gebruikte Windows 2000 Pro, waarvan de support een keer gaat stoppen. XP is gebaseerd op 2000, dus dat heeft geen zin, en wat ik van Vista heb gezien, nodigt ook niet echt uit. En de volgende release kost alleen maar een hoop geld.
Het voordeel van Linux, en tevens z’n veiligheid, zit in het feit dat de kern heel klein is, en alle toevoegingen er als satelieten omheen draaien; geen enkel programma zit de kern of een andere toepassing dwars. Windows werkt als een heel grote doos, waar alles in moet passen. Iedere toevoeging/aanpassing moet “ge(ar)rangeerd” worden. En als je kans ziet een worm of virus in de doos te krijgen, loopt alles spaak. Linux is een pillendoosje, dat je nauwelijks open krijgt. Het heeft geen zin om er een virus in te stoppen, want de rest zit er aan als ”sticky notes” tegen aan. Zie het zo: in je magnetron doe je alleen wat warm moet worden. De toepassingen staan in je keuken, kast, eetkamer, lade, etc.. Windows stopt de tafel, de stoelen, de borden, het bestek, de pannen etc. ook in de magnetron, en dat geeft vonken, of past niet!

Voor de gewone gebruiker [beetje e-mail, internet, briefje, fotootje, cd-tje] is Ubuntu absoluut de ideale oplossing. Goedkoop, geen poespas en behoorlijk intuïtief. Voor de gevorderde gebruiker is het zoeken en leren, want zo ongeveer alles is wel beschikbaar in OpenSource (=gratis software), maar het vraagt enige aanpassing. Maar ach, wordt het niet eens tijd dat we ons niet door Bill Gates+Windows laten voorschrijven wat we willen, maar dat zelf te bedenken? Begin jaren ’80 wisten we niet beter, maar nu toch wel?

Handige links:

goedkope computer
ubuntu introductie
de eerste stappen
van alles en nog wat [en]
twijfels?
documentatie

Windows is zó 2008!

NB. Dit weblog maakt gebruik van WordPress, ook Open Source. Daar over maak ik nog wel een apart stukje.

5 thoughts on “Ubuntu

 1. Vanuit Firefox onder Ubuntu de standaard smilies plaatsen op deze blog lukt me niet overigens.

  Dan gaat mijn scherm naar beneden scrollen.

  • Ja, bij mij ook.
   Zal eens kijken wat het probleem kan zijn.

  • Het moet iets te maken hebben met de laatste versie van WordPress.
   Met andere smiley sets werkt het ook niet, en met Internet Explorer onder Windows gaat het ook niet, dus het heeft niets met Ubuntu en/of Firefox te maken.

   • Inderdaad merk het nu ook 😉 Puur toeval dus dat ik het ontdekte tijdens een Ubuntu sessie.

 2. Wat een betoog Milly!

  1 Volgeling heb je al. Hoewel ik er W2K en andere W-versies naast blijf gebruiken.
  Soms uit noodzaak, soms om contact met de wereld niet te verliezen 😕