Ik heb indertijd formeel bezwaar gemaakt. ben benieuwd hoe dat nu zal gaan.
Huisartsen en apothekers gaan geld verdienen aan iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Zorgverzekeraars betalen de huisartsen en apothekers een bedrag voor elke patiënt die zij aanmelden. Hoe meer patiënten huisartsen en apothekers vanaf 1 januari in het systeem zetten, des te meer zij verdienen.
Dit alles blijkt uit interne stukken van VZVZ, een samenwerkingsverband van belangenclubs in de zorg die het afgeschoten EPD nieuw leven inblaast. De Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins noemt de betalingen “uiterst onwenselijk”:
“Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen.”
Artsen kunnen winst maken dankzij nieuw systeem
Vanaf 1 januari 2013 is toestemming van elke patiënt nodig voor gebruik van zijn medische gegevens in het landelijke systeem. Huisartsen die meedoen maken daar kosten voor die de verzekeraar vergoedt. Artsen waarbij meer dan 90 procent van de patiënten toestemming geeft, kunnen zelfs winst maken. Zij krijgen tot 125 procent van de kosten vergoed. “Per kwartaal ontvangt elke huisarts en apotheek (…) het vastgestelde bedrag voor iedere patiënt”, zo meldt het ondernemingsplan.
Een woordvoerder van VZVZ zegt dat er nog onderhandeld wordt over details rond de vergoedingen en wil niet ingaan op vragen over de reden voor de extra beloningen. “Zolang die gesprekken nog lopen, hebben wij besloten hierover geen verdere informatie te geven.”
Geen politieke goedkeuring nodig voor ‘doorstart’ EPD
Eerder hield de Eerste Kamer het EPD tegen omdat er zorgen waren over de veiligheid van het systeem en het risico op privacyschending. Belangenorganisaties van huisartsen, apothekers, zorgverzekeraars en patiënten menen dat de voordelen voor patiënten zo groot zijn dat zij besloten tot een ‘doorstart’ waar geen politieke goedkeuring voor nodig is. Zorgverzekeraars sturen er op aan alle medici te verplichten zich bij het landelijke systeem aan te sluiten. In de nieuwe contracten die zorgverzekeraars jaarlijks afsluiten met zorginstellingen en artsen staat dat aansluiting op het systeem “in de toekomst (…) niet meer vrijblijvend is”.
Senatoren van VVD, PvdA en SP tonen zich bezorgd over de manier waarop er alsnog landelijke medische gegevensuitwisseling komt. Informaticadeskundigen hebben kritiek op de veiligheid van het nieuwe systeem. Daarnaast zijn er huisartsen die zich willen verzetten, zo nodig met een gang naar de rechter. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen bereidt juridische actie voor.