Lekker

Op veler verzoek: het recept van mijn tiramisu:

Voor 6 personen:

 • 500 gr. mascarpone
 • 5 eieren
 • 100 gr.  suiker
 • likeur
 • 200 gr. savoiardi
 • 2 kopjes espressokoffie
 • chocoladeschilfers
 • cacaopoeder
 • liefde en aandacht

 1. Maak 2 kopjes espresso-koffie, of zeer sterke gewone koffie (espresso is het lekkerste en senseo-koffie is niet sterk genoeg!). Laat de koffie afkoelen.
 2. Scheidt de dooiers van de eiwitten.
 3. Klop de suiker stevig door de dooiers  (mixer) tot een smeuïge romige massa ontstaat.
 4. Klop de mascarpone door het eimengsel. Goed kloppen (mixer) tot een homogene, luchtige, gladde massa ontstaat.
 5. Klop de eiwitten in een andere schaal stijf (dat zijn ze wanneer je de schaal ondersteboven kunt houden zonder dat de eiwitten er uit zakken!)
 6. Spatel ongeveer de helft van het geslagen eiwit voorzichtig door de mascarpone-crème, tot opnieuw een gladde massa ontstaat (niet met de mixer, dan zakt de hele boel in)
 7. Doe een glaasje likeur in de afgekoelde koffie; ik gebruik Cointreau omdat ik dat lekkerder vind dan Amaretto, maar je kunt gerust je favoriete drankje gebruiken, Tia Maria, 43, Grand Marnier,. Wees in ieder geval niet te zuinig!
 8. Savoiardi zijn Italiaanse lange vingers (tegenwoordig overal te krijgen); die zijn beter dan Hollandse, want die zijn te bros.
  Gebruik een glazen of aardewerk schaal, bij voorkeur een rechthoekige, niet al te lage.
  Wentel de savoiardi één voor één in de koffie-likeurmix. Niet te lang, dan worden ze zacht en vallen uit elkaar en bovendien wordt je tiramisu te nat. Leg ze op de bodem van de schaal.
 9. Giet of schep er de helft van de mascarpone-massa over heen en strijk het een beetje glad.
 10. Bedek met cacaopoeder door een schepje in een klein zeefje te doen en zo een dun laagje over de hele oppervlakte  te strooien.
 11. Leg weer een laag in koffie/likeur gedoopte savoiardi er op, en de rest van de mascarpone-crème.
 12. Rasp/schaaf een reep bittere chocolade (ik gebruik heel donkere, 88% cacao, die is niet alleen lekker er op, maar ook veel harder dan melkchocola, dus beter te raspen) en bestrooi de bovenkant van de tiramisu er mee.
 13. Dek de schaal af en zet hem op de koudste plek in de koelkast.

Zet de tiramisu een half uur voor het serveren in de vriezer, dan snij je er makkelijker stukken af.

Eet ze!

Tips: denk niet “dat doe ik even”, want om hem echt lekker te maken, heb je vooral aandacht (en dus tijd) nodig. Doe geen concessies aan kwaliteit; echte espresso, goede likeur en dito chocolade maken wel degelijk verschil.
Doe niet de likeur in de hete koffie, want dan vervliegt de alcohol. Wees ook niet te zuinig met de likeur; proef desnoods voorzichtig je koffie/likeur mengsel.
Geef de tiramisu de tijd om door-en-door koud te worden (enige uren), of maak hem een dag van te voren.

Ik maak zelf altijd wat meer espresso met likeur in een potje en schenk steeds een beetje in een plat schaaltje om er de savoiardi in te wentelen. Wat er overblijft (koude koffie met likeur) is ook heel lekker zo te drinken!

Geef je tiramisu als dessert na een uitgebreid (meergangen) diner, dan is bovengenoemde hoeveelheid genoeg voor 8 personen!

Variaties:

 • bovenstaand recept is vooral lekker door de grote hoeveelheid mascarpone “vla” die er in zit. Heb je een aardig hoge schaal, dan kun je 3 lagen lange vingers doen, met een dunnere laag mascarpone er tussen. Het smaakt dan meer naar biscuit en minder naar de “vla”.
 • met vruchten: was een bak onbeschadigde grote aardbeien en laat ze goed drogen op keukenpapier.            
  • (zijn je aardbeien ruw of harig? Spoel ze dan eerst met heet en daarna met koud water!)

  Haal het kroontje er af en de “kern” er uit. Snij ze in niet de dunne plakken en strooi er voorzichtig wat zwarte peper uit de molen over. Leg op de savoiardi eerst een laagje aardbeien en dan een laagje mascarpone.
  Je kunt  ook frambozen of blauwe bessen gebruiken; bramen en rode bessen zijn niet zo geschikt en meloen en citrusvruchten zijn te nat, evenals vruchten uit blik. Bovendien combineren zulke vruchten minder goed met de overige smaken.

 • zonder lange vingers: gebruik bitterkoekjes.
 • chocoladevlokken (puur) kan ook in plaats van zelf chocolade raspen. Desnoods chocoladehagel.
 • vervang een deel van de suiker door vanillesuiker (niet meer dan eenvijfde deel)
 • geen grote schaal?: neem 6 (of 8) dessertbakjes, zo vierkant mogelijk, of diepe borden, en maak in ieder schaaltje/bord een aparte portie tiramisu.
 • wil je er geen drank in? Roer dan wat cacao en suiker door de koffie voor je de savoiardi er in doopt.

En verder kun je natuurlijk naar hartelust zelf experimenteren! Succes!

Print This Post Print This Post

2 thoughts on “Lekker

 1. Beste Milly,

  Wat een heerlijk recept! En voor iemand als ik die nog niet eerder tiramisu maakte, een heldere uitleg van de does en don’ts.
  Helaas werd mijn tiramisu niet wat ik ervan gedacht had. De smaak was goed, maar de substantie van de mascarponecrème kwam nog het meest overeen met een stevig gebonden soep. Het werd maar niet stijf. Ik heb alle stappen in je recept opgevolgd, maar toen ik andere recepten ging bekijken, bleek daaruit dat niet de helft van het geklopte eiwit, maar alle eiwit erdoor had gemoeten.
  Nu daarom mijn vraag: blijft jouw tiramisu met de helft van het eiwit dan ook zo vloeibaar?

  Desalniettemin was de smaak verrukkelijk. Heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Suzanne

  • Beste Suzanne,

   bedankt voor het compliment!
   Wat jammer nou!
   De stevigheid van de “vla” ligt ook sterk aan de vochtigheid van de mascarpone en de grootte van de eieren. Sommige mascarpone lijkt op yoghurt, andere op dikke kwark.
   Ik doe wat meer eigeel in het recept dan je meestal ziet, waardoor het lekker smeuiïg wordt, maar als je dan alle bijbehorende eiwitten door een toch al dikke massa roert, wordt het te stijf.
   Het kan ook zijn dat je iets te stevig het eiwit door het beslag hebt geroerd, waardoor het weer ingezakt is. Je moet het echt voorzichtig er doorheen spatelen.
   Maak het nog eens en let dan op de dikte van de massa en doe er dan gewoon wat meer eiwit doorheen als het je te dun lijkt!
   En zet hem goed koud. Je kunt hem ook in de vriezer zetten en een uur voor het opdienen er uit halen.
   Oefening baart kunst!

   En als de ingrediënten goed zijn, zal het altijd goed smaken, ook als het er niet uit ziet! Maar ja, dat is voor je gasten weer niet zo leuk.

   Laat nog eens weten of de tweede keer beter is gegaan!
   Succes!