Digitale Dood

Interessant artikel in de NRC van zaterdag 16 juli 2011, over je erfenis op internet!

Wie meldt dat je er niet meer bent op al die sociale netwerken? Wil je eeuwig virtueel levend blijven? Zijn er over 100 jaar evenveel profielen van doden als van levenden op internet?

Misschien kunnen we ooit nog eens ons DigId koppelen aan al onze digitale identiteiten, zodat er automatisch een “inactief” status op internet verschijnt na ons verscheiden.

Onderstaand de inhoud van het kader van het artikel. Klik hier om het hele artikel te downloaden (dat, nogmaals, werd gepubliceerd in de NRC van 16 juli 2011)

Online leven na dood

www.ziggur.nl: Bij Ziggur kan een account worden aangemaakt waarin wordt vastgelegd wat er met online profielen moet gebeuren na overlijden. Bij Ziggur hoeven geen wachtwoorden te worden geregistreerd, wel moet er een vertrouwenspersoon worden opgegeven die na overlijden contact opneemt. Ook de notaris kan die rol vervullen. Het aanmaken van een account is gratis. Ziggur voert tegen betaling de wensen van de gebruiker uit. Kosten: 19,90 euro per jaar of eenmalig 199,- euro. Er zijn drieduizend gebruikers mensen met een Ziggurprofiel. Ziggur werkt samen met driehonderd notarissen.

www.digizeker.nl: Digizeker is een ‘digitale kluis’, waarin alle accounts en bijbehorende wachtwoorden en een eventueel bericht aan de nabestaanden worden opgeslagen. Ook het account van de computer zelf kan worden opgeslagen. De kluis wordt beheerd door een notaris, als aanvulling op een testament. Na overlijden worden de laatste wensen door de notaris overgedragen aan de nabestaanden. De richtprijs van Digizeker is tot 120 euro per vijf jaar. Driehonderd mensen hebben een digitale kluis via Digizeker. Meer dan twintig notarissen bieden Digizeker aan.

Comments are closed.